Ksylitol - "CUKIER BRZOZOWY"

 

 

 

KSYLITOL

 
W przyrodzie ksylitol jest szeroko rozpowszechniony, choć występuje w małych ilościach. Można go znaleźć w niektórych owocach, jagodach, grzybach, warzywach, twardym drewnie (szczególnie brzozowym - Finowie nazywają go stąd "brzozowym cukrem") i kolbach kukurydzy. W garści malin jest niespełna gram ksylitolu. Nasze organizmy w swoim codziennym metabolizmie używają ksylitolu, produkując go w ilości 15 gramów z różnych źródeł pokarmu. Przez organizm ludzki ksylitol jest powoli stopniowo przyswajany, osiągając wartość kaloryczną niższą o 40% niż inne węglowodany. Z tych względów daje on w efekcie istotnie zmniejszone: wzrost poziomu glukozy we krwi oraz reakcję insulinową organizmu na wchłanianie glukozy (o przeszło 60% serum insuliny mniej w krytycznym czasie 30 min. niż dla glukozy czy cukru). W ten sposób możliwe jest osiąganie przez diabetyków kontroli poziomu glukozy we krwi, poziomu lipidów i wagi ciała. Odkryty w 1891 roku stosowany jest ksylitol od lat 60-tych XX wieku. W szeregu krajów popularny zamiennik cukru dla diabetyków. FDA i JEFCA, organ doradczy WHO i FAQ stwierdził, że dla ksylitolu nie istnieje granica spożycia (ADI - dopuszczalna dzienna dawka), co znaczy, że jest on całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej.
Coraz więcej osób ma świadomość szkód i spustoszeń jakie czyni w organizmie człowieka tradycyjny cukier - sacharoza.

coraz częściej bywa określany jako "BIAŁA ŚMIERĆ",

pozbawia organizm z niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, a nawet życia, witamin z grupy B oraz mikroelementów: wapnia, magnezu i cynku, prowadząc do ich niedoborów. Układ pokarmowy człowieka nie jest przystosowany do przetwarzania dużych ilości cukru w jakiejkolwiek jego postaci: białej czy brązowej (cukier trzcinowy), syropu kukurydzianego, dekstrozy, glukozy, fruktozy, laktozy, maltozy, słodu jęczmiennego, syropu ryżowego czy klonowego, a nawet miodu - powszechnie uznawanego za zdrowy.

Konsekwencje spożywania tradycyjnego cukru są zauważalne w postaci chorób i dolegliwości, takich jak częste infekcje górnych dróg oddechowych, osteoporoza, hipoglikemia i nadwaga, prowadzące do cukrzycy i otyłości. Cukier podnosi ciśnienie krwi, poziom trójglicerydów i złego cholesterolu (LDL), zwiększających ryzyko zawału serca oraz miażdżycę. Powoduje próchnicę zębów oraz zapalenie ozębnej, które prowadzą do parodontozy i utraty zębów. Zarówno u dzieci, jak i u dorosłych wywołuje zaburzenia koncentracji, jak również problemy z pamięcią. Jest czynnikiem inicjującym niewydolność układu autoimmunologicznego i immunologicznego, co może spowodować wystąpienie chorób z autoagresji oraz artretyzm, astmę i różnego rodzaju alergie. Cukier zakłóca również równowagę hormonalną, przyśpiesza proces rakowienia tkanek i rozrost komórek nowotworowych. Biały cukier stanowi ponadto świetne podłoże i pożywkę dla rozwoju drożdżaków, które rozrastają się w jelitach, będąc przyczyną schorzeń układu pokarmowego i trudnych do leczenia grzybic.

Czym więc słodzić ?

Dostępne na rynku zamienniki cukru buraczanego, słodycze robione na bazie miodu, syropów klonowych, słodów z ryżu i pszenicy nie rozwiązują problemu. Ich działanie jest zbliżone do działania cukru, mogą jedynie łagodzić bądź opóźniać te same przykre konsekwencje.

Ksylitol alternatywą dla zdrowia

Produktem całkowicie bezpiecznym, o skutkach stosowania odwrotnych do działania cukru, jest KSYLITOL - słodzący produkt leczniczy, pozyskiwany z drewna brzozowego. Ksylitol wygląda i smakuje tak samo jak cukier, ale na tych cechach ich podobieństwo się kończy.
W przeciwieństwie do tradycyjnego cukru, nie posiada właściwości toksycznych. Można powiedzieć, że odwraca wszystkie szkodliwe efekty działania sacharozy w organizmie. Substancja ta, nie będąc cukrem, nie ulega rozkładowi w przewodzie pokarmowym, dobrze się wchłania, a metabolizuje bezpośrednio w komórkach.

Alternatywa dla chorych na cukrzycę

Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada niski indeks glikemiczny - IG 8, co sprawia, że produkt ten jest bezpieczny dla diabetyków. Stymulując niskie zapotrzebowanie organizmu na insulinę i utrzymując jej poziom, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia się tkanek i narządów wewnętrznych oraz przyczynia się do przedłużania ich sprawności.

Wskazany dla chorych i zagrożonych osteoporozą

Ksylitol zwiększa przyswajanie wapnia i magnezu, przywracając właściwą konsystencję kości, poprzez ich mineralizację. Fińscy naukowcy w celu wzmocnienia gęstości kości zalecają spożywanie ok. 40 g ksylitolu dziennie (8-10 łyżeczek).

Pomocny w profilaktyce i leczeniu próchnicy i parodontozy

Ksylitol jest cukrem pięciowęglowym, co oznacza, że ma właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Regularne płukanie jamy ustnej roztworem ksylitolu przywraca właściwe PH jamy ustnej, remineralizuje szkliwo, a nawet leczy (zasklepia) drobne ubytki. W tym celu wskazane jest nawet pozostawienie ksylitolu na zębach na noc. W przypadku większych ubytków, dochodzi do utwardzenia zmian próchnicowych i zahamowania dalszego rozwoju choroby. Ksylitol zapobiega również chorobom przyzębia, zapaleniu dziąseł, a co za tym idzie - parodontozie. Bakterie wywołujące choroby dziąseł mają zdolność przedostawania się do krwioobiegu, mogą więc być bezpośrednią przyczyną chorób serca i zawałów. Ksylitol stymuluje produkcję śliny, co jest istotne dla osób cierpiących na suchość w ustach, spowodowaną chorobą, wiekiem, bądź skutkiem ubocznym stosowania niektórych leków. Zapobiega zajadom i nieprzyjemnemu zapachowi z ust.

Pomocny w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych

Jedną z zalet ksylitolu (w postaci aerozolu) jest zdolność hamowania wzrostu bakterii wywołujących zapalenie ucha środkowego u małych dzieci. Również płukanie nosa roztworem ksylitolu stymuluje samoistne oczyszczanie przewodów nosowych, co redukuje problemy związane z alergiami i astmą oraz infekcjami zatok i gardła.

Ksylitol

ˇ jedyny produkt słodzący dla chorych na cukrzycę, posiada niższy indeks glikemiczny od tradycyjnego cukru - IG 8
ˇ zawiera 40 % mniej kalorii niż cukier; hamuje łaknienie na słodycze
ˇ zwiększa przyswajanie wapnia i magnezu przywracając właściwą mineralizację kości - zapobiega osteoporozie
ˇ przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia się tkanek i narządów
ˇ przeciwdziała drobnym ubytkom próchniczym, zapaleniom dziąseł, porodontozie, remineralizuje szkliwo, przywraca właściwe PH jamy ustnej
ˇ nie fermentuje w przewodzie pokarmowym, hamuje rozwój grzybic, drożdżaków i pleśni
ˇ przeciwdziała szkodliwym bakteriom jelit (np. helicobacter pylori) wywołującym chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy - zalecany przy nadkwasocie
ˇ podnosi odporność organizmu dzięki działaniu antybakteryjnemu
ˇ dla chorych na mukowiscydozę
ˇ dla dbających o linię



Jak stosować ?

Ksylitol jest wytwarzany w małych ilościach (ok. 15 g) w jelitach człowieka jako produkt przetwarzania części błonnika z warzyw, owoców i pełnych zbóż. Wynika z tego, że nasz organizm trawi tę substancję, ale ilość produkowanych w tym celu enzymów trawiennych może okazać się zbyt mała, aby od razu poradzić sobie z dużą dawką ksylitolu podawaną z zewnątrz. Dlatego wprowadzanie ksylitolu do diety należy rozpocząć od małych dawek, ok. pół. łyżeczki dziennie, aby po 10-14 dniach dojść do dawki docelowej. Spożycie zbyt dużej ilości ksylitolu na początku stosowania może skutkować lekkim rozwolnieniem. Docelowo fińscy naukowcy radzą przyjmowanie ok. 40 g ksylitolu dziennie (8-10 łyżeczek), jednakże jest on bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości. Trzecia część spożytego ksylitolu jest absorbowana przez wątrobę, pozostała ilość działa w jelitach jak rozpuszczalny błonnik, powodując wytwarzanie nienasyconych kwasów tłuszczowych regulujących poziom glukozy i tłuszczów w krwioobiegu. Badania naukowe dowiodły, że im więcej spożywamy ksylitolu, tym szybciej i skuteczniej jesteśmy w stanie wyeliminować łaknienie cukru oraz regulować poziom insuliny w organizmie. Dla dzieci: odradza się doustne podawanie ksylitolu małym dzieciom (do 3-go roku życia) ze względu na niedojrzałość enzymatyczną ich systemów trawiennych. U dzieci starszych zaleca się stopniowe wprowadzanie ksylitolu, po kilka kryształków dziennie i obserwowanie reakcji organizmu.
Zewnętrznie zaleca się stosowanie ksylitolu w postaci aerozolu do nosa przy nawracających infekcjach górnych dróg oddechowych, katarów zatokowych, alergiachm oraz zapaleniu ucha środkowego.

Aerozol można przygotować samodzielnie w stężeniu 1:20, czyli jedna miarka ksylitolu na 20 miarek soli fizjologicznej dostępnej w każdej aptece.

Zastosowanie ksylitolu:

ˇ do bezpośredniego spożycia
ˇ do pieczenia ciasta, z wyjątkiem drożdżowego (na ksylitolu drożdże nie rosną)
ˇ do smażenia, gotowania, do mrożonek
ˇ do deserów
ˇ do napojów

Ksylitol jest dla osób, które nie mogą, lub nie powinny stosować tradycyjnego cukru oraz dla odchudzających się. Stosowany też w profilaktyce próchnicy, osteoporozy, chorób nowotworowych, cukrzycy, zaburzeń odporności, grzybicach. Dzieciom powyżej 3 roku życia ksylitol podaje się przy skłonności do przeziębień, pasożytów, alergii i astmy, przy infekcjach uszu i zatok oraz w profilaktyce próchnicy.

!!! UWAŻAJ GDZIE KUPUJESZ !!!

więcej na temat podróbek
NIE DAJ SIĘ NABRAĆ NA KSYLITOL Z KUKURYDZY



Opis właściwości ksylitolu ma charakter wyłącznie informacyjny.

W razie choroby skontaktuj się z lekarzem i zastosuj do jego zaleceń. W żadnym wypadku kuracja ksylitolem nie zastępuje kuracji zapisanej przez lekarza.

 
         Zamów ksylitol    
 
Powrót do strony głównej