" Żyć - żeby jeść , czy jeść - żeby żyć "

               

Produkty alkalizujące i zakwaszające


Wysoce alkalizujące:

Warzywa:
Szparagi, Cebula, Soki owocowe, Pietruszka, Świeży szpinak, Brokuły, Czosnek
Owoce:
Cytryny, Arbuzy, Limona, Grejpfrut, Mango, Papaja
Tłuszcze:
Oliwa z oliwek
Napoje:
Herbata ziołowa, Sok cytrynowy
Słodziki, przyprawy:
Stewia

Alkalizujące:

Warzywa: Kabaczek, Buraki, Seler, Sałata, Cukinia, Słodkie ziemniaki
Owoce: Daktyle, Figi, Melony, Winogrona, Kiwi, Owoce jagodowe, Jabłka, Gruszki, Rodzynki
Orzechy i nasiona: Migdały
Tłuszcze: Olej z siemienia lnianego
Napoje: Herbata zielona
Słodziki, przyprawy: Syrop klonowy

Lekko alkalizujące:

Warzywa: Marchew, Pomidory, Świeża kukurydza, Grzyby, Kapusta, Groch, Kalafior, Rzepa, Ćwikła, Łupina ziemniaka, Oliwki, Soja, Tofu
Owoce: Pomarańcze, Banany, Czereśnia, Ananas, Brzoskwinia, Awokado
Produkty zbożowe: Proso, Kasza jaglana, Soczewica, Kukurydza, Dziki ryż
Jaja i nabiał: Ser sojowy, Mleko sojowe, Mleko kozie, Ser kozi, Serwatka, Świeże mleko
Orzechy i nasiona: Orzechy brazylijskie, Orzechy laskowe, Kokos, Orzechy włoskie
Napoje: Herbata imbirowa

Lekko zakwaszające:

Warzywa: Gotowany szpinak, Fasola zwyczajna, Fasola szparagowa
Owoce: Śliwki, Przetworzone soki owocowe
Produkty zbożowe: Chleb żytni, Chleb razowy, Orkisz, Brązowy ryż
Mięso i podroby: Wątroba, Ostrygi, Dziczyzna, Ryby
Jaja i nabiał: Jaja, Masło, Jogurt, Maślanka, Ser ziarnisty, Śmietanka
Orzechy i nasiona: Dynia, Sezam, Słonecznik
Tłuszcze: Olej kukurydziany, słonecznikowy, Margaryna, Smalec
Napoje: Herbata zwykła, Kakao
Słodziki, przyprawy: Miód

Zakwaszające:

Warzywa: Ziemniaki (bez łupin), Biała fasola
Owoce: Wiśnie, Rabarbar, Owoce z puszki
Produkty zbożowe: Biały ryż, Kukurydza, Kasza gryczana, Owies, Żyto
Mięso i podroby: Drób, Baranina
Orzechy i nasiona: Orzechy nerkowca, pistacje
Napoje: Kawa, Wino
Słodziki, przyprawy: Cukier biały, Cukier brązowy Melasa, Dżemy, Keczup, Majonez, Musztarda, Ocet

Wysoce zakwaszające:

Owoce: Borówki, Żurawina, Suszona śliwka, Słodzone soki owocowe
Produkty zbożowe: Pszenica, Biały chleb, Wyroby cukiernicze, Makarony
Mięso i podroby: Wołowina, Wieprzowina, Owoce morza
Nabiał: Ser, Mleko pasteryzowane, Lody, Budyń
Orzechy i nasiona: Orzeszki ziemne
Napoje: Piwo, Likier, Napoje gazowane
Słodziki i przyprawy: Sztuczne substancje słodzące, Czekolada


powrót do STRONY GŁÓWNEJ