SUPLEMENTY DIETY
Acerola
Dostępne pojemności:
- 100 g
- 175 g
ACEROLA - Naturalna witamina C
- Acerola należy do owoców o najwyższej
zawartości naturalnej Witaminy C
już 1g (1/2 płaskiej łyżeczki) produktu z wiśni Acerola dostarcza organizmowi
225 mg naturalnej Witaminy C.
Jest to równowartość aż 6 cytryn!!! 83% owocu
w produkcie!!!
Dzięki wysokiej zawartości bioaktywnych substancji roślinnych i mineralnych
jest łatwo przyswajalna i wielokrotnie skuteczniejsza niż syntetyczne Witaminy
C.
Niepojęte jest jak łatwo udaje się przemilczeć fakt istnienie tak dobrego
źródła witaminy C jakim jest owoc wiśni Aceroli.
Oficjalnie uważa się, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi 80mg -
ZDS.
Według badacza witamin Linusa Paulinga, dwukrotnego laureata nagrody Nobla to
kompletne nieporozumienie.
Stwierdził on, że taka ilość może wystarczyć by jedynie zapobiec szkorbutowi.
Nadmiar witaminy C samoczynnie wydalany jest z organizmu i nie można tutaj
mówić o jakimkolwiek przedawkowaniu w przypadku naturalnej witaminy C.
1g proszku Acerola = 225 mg naturalnej
witaminy C co stanowi 281% zalecanej dziennej dawki!
Oferowany produkt jest wytwarzany z owoców wiśni Aceroli rodzonych przez krzew
zwany drzewkiem wiśniowym Antylii,
osiągającym 3 metry wysokości z owocami od koloru żółto pomarańczowego po
czerwony.
Miąższ owocu jest miękki, soczysty i kwaśny. świeża wiśnia łatwo psuje się,
dlatego nie nadaje się do transportu.
Pochodzi z Wysp Karaibskich ale rośnie również w Peru, Gujanie, Wenezueli i
Meksyku.
Proszek Acerola - witamina C jest wspomagającym środkiem spożywczym,
wzbogacającym codzienne pożywienie o naturalną Witaminę C.
Skład: proszek Acerola 83%, maltodekstroza.
*****************************************************************************************************************************************
Baobab
Baobab - owoc z czarodziejskiego drzewa baobabu
Unikatowa w przyrodzie równowaga 22%
rozpuszczalnych i 22% nierozpuszczalnych substancji balastowych /
błonnika Miąższ Baobabu jest idealnym źródłem wartościowych
substancji balastowych / błonnika, zawierającym dużą dawkę naturalnej witaminy
C.
Baobab to owoc drzewa, które dzięki swym imponującym rozmiarom charakteryzuje
krajobrazy Afryki.
Prawie wszystkie jego elementy, od korzeni aż po owoce, znajdują zastosowanie w
afrykańskim pożywieniu.
W stanie dojrzałym miąższ jest suchy, sproszkowany i zawiera w równych
częściach rozpuszczalne i nierozpuszczalne substancje balastowe / błonnik.
Błonnik jest czynnikiem,
decydującym o aktywnej i zdrowej pracy jelit.
Mówi się, że tzw. choroby cywilizacyjne, jak zatrucia wątrobowe, zaparcia
zwiększone ryzyko zachorowania na raka jelita grubego
oraz podwyższony poziom cholesterolu związane są ściśle z ubogą w błonnik
dietą.
Substancje balastowe wiążą złogi i toksyny, działają relaksująco i regulująco
na jelita.
Równocześnie pęczniejąc w żołądku dają szybkie uczucie sytości!
Zawartość: 150 g
***************************************************************************************************************************************
MINERAŁY SCHINDELE’S
Są one czymś szczególnym na
rynku produktów pochodzenia naturalnego. Wysoko przetworzona żywność jaką
oferuje się nam obecnie do jedzenia, nie zapewnia nam nawet podstawowego
zapotrzebowania na składniki mineralne. Większość chorób, uważanych za
cywilizacyjne pojawia się z powodu zaburzeń metabolicznych wynikających z
niedoborów witaminowo-mineralnych, stosowania diety wysoko węglowodanowej,
braku możliwości bieżącego usuwania toksyn z organizmu. Do niedawna nie
stykałem się z problemem awitaminozy ale raczej ze zjawiskiem niedoborów
mineralnych. Obecnie problemem jest jedno i drugie.
Co to są minerały Schindele'S?
Jest to miał kamienny, przeznaczony do spożycia, otrzymywany ze specjalnych
zmielonych skał wulkanicznych występujących w miejscowości Melk w Dolnej
Austrii. Jest to kompozycja w 100% naturalnych, niezbędnych dla organizmu
składników mineralnych. Skład i proporcje poszczególnych pierwiastków dobrane
zostały nie przez człowieka lecz wyłącznie przez naturę. Stanowić mogą
naturalne uzupełnienie codziennej diety w niezbędne składniki mineralne,
przywracając biologiczną równowagę organizmu. Są one nieporównywalne jakościowo
z preparatami, które powstają w ciągu kilku godzin w fabrykach produkujących
dodatki do żywności. Zawierają w swoim składzie 34 zjonizowane pierwiastki pod
postacią soli i tlenków zwane makroelementami jak np. wapń, magnez, żelazo,
fosfor, potas oraz praktycznie wszystkie pierwiastki śladowe, czyli
mikroelementy. Bardzo cennymi są pierwiastki z grupy platynowców - złoto, rod,
iryd, ruten, pallad i in. Zabezpieczają one łańcuch DNA w chromosomach przed
uszkodzeniami i zniekształceniu ich poprzez negatywne oddziaływanie na nie
wolnych rodników.
Jaką rolę spełniają związki mineralne w organizmie?
Spożyte, sproszkowane minerały Schindele'S rozpuszczone w przewodzie pokarmowym
i wchłonięte, wywierają bardzo pozytywny wpływ na metabolizm organizmu. Zmiana
diety, wprowadzenie do niej odpowiedniej ilości naturalnych witamin, związków mineralnych,
pozwala w ponad 80% przypadków odzyskać stan pełnego zdrowia oraz co
najważniejsze - zapobiec dalszemu rozwojowi chorób. Ponieważ pierwiastki
uczestniczą we wszystkich procesach metabolicznych ustroju, ich niedobór
objawia się złą pracą wszystkich narządów, w efekcie doprowadzając do
łańcuchowej reakcji rozwoju niedomagań. Można to porównać do zacierającego się
silnika, który początkowo zgrzyta, przegrzewa się i w końcu staje odmawiając
dalszej pracy.
Związki mineralne i zawarte w nich pierwiastki są budulcem wszystkich tkanek
organizmu. Można zachować pełny stan zdrowia dostarczając je wraz z
pożywieniem. O ile zakłócony zostanie bilans podaż - popyt, nieuchronnie
doprowadzi to do tragicznych skutków. Pojawią się wszelkiego typu schorzenia włącznie
z degeneracyjnymi.
Zastosowanie minerałów w
profilaktycze zdrowia
Dawkowanie
Zalecaną przez producenta jest dawka 1 x 1 łyżeczka do herbaty popita niewielką
ilością płynu. Minerały można też rozpuścić w niewielkiej ilości czystej wody.
Testując ich działanie na
sobie, polecałbym dawkę 2 x 1 łyżeczkę w ciągu doby dla dorosłych, dla dzieci
3-6 rż. 1 x 1/2 łyżeczki do herbaty, starszym 2 x 1/2 - 1 łyżeczkę w ciągu
doby.
Działań ubocznych nie stwierdzono. Niektóre osoby zgłaszały zaparcia stolca ale
myślę, że wynika to z tego, że nie popiły minerałów wystarczającą ilością
płynu.
Na ogół występuje też zmiana
koloru stolca na ciemniejszy wynikająca z zawartości w ich składzie pewnej
ilości żelaza.
Stosowanie podczas ciąży i karmienia piersią : należy
porozumieć się z lekarzem. Wartość energetyczna: 0 kcal/kJ.
Zastosowanie minerałów w użytku zewnętrznym
Krem
Minerały Schindele'a można stosować jako krem do twarzy o działaniu
przeciwzmarszczkowym. Należy w tym celu rozmieszać je z jakimkolwiek dostępnym
na rynku kremem w stosunku 1 : 1.
Maseczka przeciwzmarszczkowa
Składniki : 1 łyżka minerałów Schindele'a, 1 łyżka miodu, 1 żółtko.
Wszyskie składniki dobrze rozmieszać, aż papka da się dobrze
rozprowadzić. Maseczkę nakładać na dobrze oczyszczoną skórę twarzy i szyi.
Po 10-20 minutach spłukać
obficie wodą. Maseczkę można stosować 1-2 razy w tygodniu.
Minerały Schindele'S jako dodatek do kąpieli
500 g minerałów rozpuścić w ok. 5 l. gorącej wody (do 70°C). Wlać do pozostałej
wody. W czasie kąpieli wielokrotnie wprawiać wodę w ruch. Czas kąpieli powinien
wynosić ok. 1/2 godz. Kąpiele z minerałami Schindele'a przeciwdziałają bólom
reumatycznym i zmęczeniu, regenerują organizm, ujędrniają skórę i sprzyjają
ogólnie dobremu samopoczuciu.
Dla zwierząt
Można zwiększyć sprawność koni wyścigowych lub poprawić zdrowie i samopoczucie
innych zwierząt dodając im do karmy minerały Schindele'S w ilości 10 g dziennie
na każde 70 kg wagi ciała.
Dla roślin
Kwiaty również dobrze reagują na nasze minerały. 2 razy do roku należy posypać
ziemię kwiatową jedną kopiastą łyżką minerałów, po czym obficie podlać czystą
wodą.
Interakcje z innymi lekami
Nie powinno się
zażywać minerałów jednocześnie z innymi preparatami bądź lekami zawierającymi
związki żelaza.
Ocena minerałów Schindele'S
Oprócz właściwości uzupełniania niedoborów pierwiastków w organizmie, minerały
Schindele'S mają wyraźny efekt odtruwający. Drobny proszek wiąże w jelitach
substancje toksyczne i sprawia, że są one wydalane z organizmu. Badano je
również pod mikroskopem polaryzacyjnym i rentgenowskim. Zacytuję wyniki tych
badań ,, Materiały te posiadają właściwość przekształcania wstecznego sieci
krystalicznej atomu z metalami przejściowymi i powtórnym tworzeniem się
skalenia alkalicznego" Brzmi to bardzo naukowo i tajemniczo ale
zrozumiałem, że biorą udział w procesie przekształcania energii w materię i
odwrotnie. Domyślam się, że chodzi o ich działanie odmładzające, które wyraźnie
zauważam oceniając wygląd skóry, włosów, samopoczucie ludzi jedzących te
minerały codziennie. Sam siebie nie jestem w stanie ocenić ale nie choruję i
czuję się znakomicie. Niektóre pierwiastki szlachetne zawarte w tych minerałach
jak : złoto, rod, iryd, platyna, ruten, osm, pallad spełniają role
super-biokatalizatorów wzmagając działanie enzymów oraz przewodnictwo
elektryczne zakończeń włókien nerwowych. Poprawiają w związku z tym wydolność
ruchową, czuciową i psychiczną organizmu. Majowe wydanie ,,Scientific
American" z 1995r podkreśla, że kiedy pojedyncze atomy rutenu zostaną
umieszczone na końcach krótkiego łańcucha DNA, jego przewodnictwo
bioelektryczne staje się 10 000 razy większe i w rzeczywistości staje się
nadprzewodnikiem. Są to atomy, które dostarczają do organizmu specyficzny
rodzaj energii, który można byłoby porównać do światła.
Z kolei magazyn ,,Metals Review" przedstawił szereg artykułów dotyczących
wykorzystania platyny, irydu i rutenu w leczeniu raka. Kiedy DNA zostaje
zmieniony, jak to ma miejsce w raku, wprowadzone związki platyny do organizmu
wchodzą w rezonans ze zdeformowana komórką rakową. Doprowadzają do naprawy
uszkodzony łańcuch DNA i w konsekwencji do wyzdrowienia pojedyńczej komórki,
tkanek i na końcu całego organizmu. Wiadomo jest też, że mają pozytywny regenerujący
wpływ na naprawę popromiennie uszkodzonych komórek. Minerały Schindele'a znane
są nie tylko na terenie Austrii ale i w innych krajach. Zostały skrupulatnie
zbadane pod kątem odpowiedniej zawartości mikro i makroelementów oraz pod
względem ewentualnej zawartości metali ciężkich. Spełniają surowe kryteria
farmaceutyczno-medyczne i są dopuszczone do obrotu również w Polsce.
Uwaga: skład procentowy w
każdej partii może ulec minimalnym zmianom - wynika to z naturalnej fluktuacji
składu złoża.
Skład:
SiO2 bezwodnik kwasu
krzemowego 66,8%
Al2O3 tlenek glinowy 11,8%
K2O tlenek potasowy 3,25%
Fe2O3 tlenek żelazowy 5,58%
CaO tlenek wapniowy 0,74% MgO
tlenek magnezowy 0,93%
Na2O tlenek sodowy 1,96%
Mn mangan 0,028%
Cu miedź 0,0035%
Zn cynk 0,0079%
Co kobalt 0,0013%
Mo molibden 0,0003%
B bor 0,0026%
Cr chrom 0,0062%
Ni nikiel 0,0039%
V wanad 0,0083%
P fosfor 0,74%
Sr stront 0,00096%
Li lit 0,0050%
Ti
tytan 0,0012%
Nb niob 0,0008%
Tm tul 0,0003%
Tb terb 0,0001%
Ce cer 0,0001%
*************************************************************************************************************************************
MŁODY JĘCZMIEŃ
Potocznie nazwany: zielona krew lub zielone mleko
Dzięki jęczmieniowi dostarczymy organizmowi niezbędny zestaw witamin, białek i składników mineralnych. Każdy może zaserwować sobie codziennie zielony koktajl chlorofilowy z jęczmienia, wystarczy zmieszać proszek jęczmienny i gotowe. Sok z jęczmienia to najprawdopodobniej najzdrowszy „fast food“ na świecie. Jest przeznaczony dla osób w każdym wieku. Stosuje się go przed planowaną ciążą , w czasie ciąży i karmienia. Można podawać niemowlętom , małym dziciom i młodzieży. Doskonale spełnia swoje zadania po ciężkich schorzeniach nowotworowych , w cukrzycy i innych problemach zdrowotnych. Jest nieodzownym w celu odkwaszania i utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu a także przy wszelkich dietach.
Niedobór składników mineralnych w naszym pożywieniu stanowi główną przyczynę złego stanu zdrowia wśród mieszkańców krajów rozwijających się, jak zauważyło wielu lekarzy i specjalistów ds. żywienia. Kto z nas czuje się promiennie zdrowy na co dzień i który człowiek w podeszłym wieku umiera jeszcze ze starości, a nie z powodu choroby? Ludzie ci nie są jeszcze chorzy, ale ich układ immunologiczny jest osłabiony. Są więc podatni na choroby, jak również na nowotwory.“ Objawem niebezpiecznych deficytów składników mineralnych może być przemęczenie, problemy z koncentracją, z zasypianiem. Szczególnie narażeni są ludzie starsi, którzy zwykle mniej jedzą i nie przykładają wagi do przygotowywania posiłków. Szybkie tempo życia i dużo stresu wymagają od nas dostarczania zwiększonej ilości składników mineralnych, aby podołać wymaganiom Jęczmień jest najstarszym i najważniejszym środkiem spożywczym ludzkości. Już same nasiona są bardzo pożywne, a co dopiero zielone źdźbła. Już w czasach Chrystusa przypisywano im wielką wagę. Niestety wiedza o tym poszła w niepamięć. Źdźbła jęczmienia to bogate źródło chlorofilu, witamin i protein, a związki te występują w korzystnych proporcjach. Liście magazynują składniki witalne, które powstały dzięki przekształceniu energii słonecznej i zasobów materii nieożywionej. Ludzki organizm doskonale potrafi je spożytkować.
Źdźbła jęczmienia są często określane mianem rogu obfitości w składniki witalne oraz jako najbogatszy środek spożywczy świata (dr Yoshihide Hagiwara). Sok z jęczmienia dostarcza dwa razy więcej wapnia niż mleko, dwa razy więcej wapnia i potasu w porównaniu z pszenicą, 30 razy więcej witamin z grupy B niż mleko oraz dodatkowo istotną szczególnie dla wegetarian witaminę B12, równie dużo Prowitaminy A, zwanej Beta-Karotenem, siedem razy więcej witaminy C w porównaniu do równoważnej wagowo ilości pomarańczy, pięć razy więcej żelaza niż szpinak, jak również duże ilości ważnych składników mineralnych, takich jak magnez, potas, miedź i cynk. Jednym z bardzo ważnych składników produktu jest witamina B17 – której według najnowszych badań przypisuje się selektywne niszczenie komórek rakowych bez ujemnego wpływu na zdrowe komórki.. Enzymy zawarte w jęczmieniu , neutralizują substancje kancerogenne.
Chlorofil to zielony barwnik kondensujący energię słoneczną. Budową przypomina cząsteczkę hemoglobiny, która nadaje czerwone zabarwienie krwi, jednak zamiast żelaza posiada atom magnezu w środku molekuły. Magnez jest niezbędnym pierwiastkiem dla naszego organizmu. Chlorofil zawarty w sproszkowanym jęczmieniu wykazuje działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze. Poza tym wspomaga leczenie niedokrwistości. Sproszkowany jęczmień zawiera prawie wszystkie z niezbędnych do podtrzymania procesów biochemicznych witaminy, z wyjątkiem witaminy D, którą organizm produkuje przy udziale promieni słonecznych. Zielone źdźbła jęczmienia zawierają między innymi: prowitaminę A(beta- Karoten), witaminę A (retinol), witaminę B1(tiamina), B12, B2(ryboflawina), witaminę C, E, K i kwas foliowy.
Dotychczas wykazano obecność dwudziestu enzymów w zielonych
źdźbłach jęczmienia. Enzymy jako biokatalizatory reakcji chemicznych są
niezbędne w procesach przemiany materii. Rzadki enzym- dysmutaza
ponadtlenkowa-SOD-wywierająca działanie antyoksydacyjne występuje tu obficie.
SOD niszczy wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia się mózgu. Jeden ze
związków czynnych występujący jedynie w źdźbłach jęczmiennych-isoflawonoid
izowiteksyna (2-O-GIV), to również silny anty-utleniacz, który jeszcze
skuteczniej od witaminy E i Beta-karotenu chroni nas przed rakotwórczymi
substancjami występującymi w naszym środowisku, przed szkodliwym
promieniowaniem słonecznym, przed promieniami Röntgena. Poza tym związek ten
zatrzymuje wapń w organizmie i wzmaga jego magazynowanie w kościach,
wzmacniając je. Jest to dość istotne w profilaktyce i terapii osteoporozy.
Izoflawonoidy wspomagają regenerację skóry.
Składniki mineralne są niezbędne dla każdej żywej komórki oraz są nieodzowne do sprawnego funkcjonowania enzymów i witamin. Duża zawartość składników mineralnych, takich jak: selen, cynk, magnez, sód, potas, żelazo oraz enzymów zawartych w źdźbłach jęczmienia pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu i zmniejsza zakwaszenie. Źdźbła jęczmienia zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy :walinę, lizynę, leucynę, izoleucynę, fenyloalaninę, treoninę i metioninę. Wyciąg roślinny zawiera około 40% wysokiej wartości, dobrze przyswajalnego białka.
Jęczmień, z którego otrzymuje się proszek jęczmienny pochodzi z naturalnych upraw kontrolowanych biologicznie. Rośnie na glebach o wysokiej zawartości składników odżywczych, głównie w Australii, Japonii i Stanach Zjednoczonych. Zbiory prowadzi się z okazów zawierających odpowiednie ilości substancji odżywczych, następnie ugniata się w celu otrzymania tak zwanego soku, który to jest poddawany procesowi łagodnego suszenia w temperaturze nie przekraczającej 38 stopni Celsjusza. W ten sposób otrzymuje się zielony suchy proszek. Łagodne warunki tych procesów pozwalają na zachowanie aktywności biologicznej substancji zawartych w surowcu, dzięki czemu otrzymuje się wysoce skoncentrowany środek spożywczy, który po wymieszaniu z wodą przypomina smak szpinaku oraz młodego groszku.
W celu uzupełnienia diety zaleca się picie trzy razy dziennie wyciągu z jęczmienia (2 łyżeczki) wymieszanego w szklance wody lub soku, co najmniej przez miesiąc, a najlepiej wprowadzić ten dobry zwyczaj na stałe. Wypijany rankiem na czczo, zapewnia dobrą kondycję fizyczną i psychiczną, pity popołudniami zapobiega znużeniu, zaś wieczorem ułatwia zasypianie, ponieważ powoduje rozpad kwasów zawartych we krwi. W okresie szczególnego przeciążenia fizycznego bądź psychicznego można zwiększać zalecane ilości wyciągu z jęczmienia.
Sok z jęczmienia wpływa na zwiększenie aktywności limfocytów, szczególnie tak zwanych „naturalnych zabójców“. Zwiększona aktywność tych komórek utrzymuje się przez kilkanaście godzin. Duża zawartość procentowa chlorofilu determinuje działanie antybakteryjne. Liczne składniki mineralne wywierają pożądany wpływ na mineralizację organizmu i pomagają dzieciom z problemem koncentracji. Sok z jęczmienia zawiera również serotoninę i tryptofan, czyli tak zwane „hormony szczęścia“, odpowiedzialne za poprawę nastroju.
UWAGA!!! Mieszanie proszku z jęczmienia z gorącą wodą powoduje niszczenie wartościowych składników czynnych.
Stosowanie: 1 łyżeczka proszku 2-3 x dziennie , mieszamy z chłodną , wcześniej przegotowaną wodą, 30 minut przed jedzeniem. Mieszamy najlepiej porcelanową lub szklaną łyżeczką.
1 łyżeczka to ok. 1 gram proszku
Napoje z wyciągiem z
jęczmienia idealnie nadają się dla osób poszczących i odchudzających się. Można
je łatwo przygotować w czasie podróży, w pracy czy podczas treningu. Aby w
pełni wykorzystać wartość biologiczną soku, należy wypijać go bezpośrednio po zmieszaniu. Producent: Synergy Production
Laboratories/USA
***************************************************************************************************************************************
powrót do STRONY GŁÓWNEJ