Yerba Mate - „herbata” stworzona przez naturę – by skutecznie „ocucić”ludzi zmęczonych ciężką pracą w podzwrotnikowym klimacie! Szczególnie ceniona jest w Argentynie, Paragwaju, Urugwaju, Chile, Boliwii czy Brazylii, gdzie jest używana z taką co najmniej częstotliwością jak na starym lądzie pija się zwykłą, czarną herbatę! Jak żaden inny napój ożywia ciało i umysł w sposób zupełnie inny niż kawa ( mateina – zawarta w liściach tego krzewu, pobudza jeszcze mocniej niż kofeina, jednak w całkowicie inny, zaskakujący sposób) .Kiedy Hiszpańscy konkwistadorzy przybyli do Argentyny w poszukiwaniu złota i srebra, znaleźli Yerba Mate w zamian!Roślina ta (Ilex paraguariensis Saint Hilaire, inaczej zwana ostrokrzewem paragwajskim) wówczas, dla rdzennych mieszkańców Argentyny była niezastąpionym skarbem!
Ludy z plemienia Gua rani używały Yerba Mate do jedzenia, picia i leczenia rozmaitych chorób. Późniejsi robotnicy ziemscy, pracujący na tzn. „pampas” gromadzili się po ciężkim dniu pracy, przy ognisku, parzyli Yerba-Mate w prymitywnych naczyniach (mate), siadywali w kręgu i popijali Yerbę „puszczając w obieg” bombille (rurka zakończona sitkiem) za pomocą której w wygodny sposób można odsączyć ożywczy napar spośród pokruszonych liści!
W dzisiejszych czasach Yerba mate jest ulubionym napojem milionów ludzi na całym świecie! Współczesny człowiek docenia jej walory pobudzające, dodające energii, ale teraz wiemy również, że Yerba mate jest bogata w witaminy C, B1,B6, oraz Niacynę, minerały – takie jak Wapń, Fosfor, Żelazo, Magnez, Potas oraz Sód