...małe co nieco o miodku...
Miód
akacjowy
w stanie płynnym kolor bezbarwny lub jasno słomkowy, długo
nie krystalizuje.
Stan
skrystalizowany kolor jasnosłomkowy, kremowy. Miód o
słabym zapachu
kwiatu akacji. Bardzo słodki,
lubiany przez dzieci.
Zastosowania lecznicze:
Zaleca się diabetykom i małym dzieciom, ma odczyn
zasadowy, pomocny
przy przeziębieniach i trudnościach trawiennych.
Miód lipowy
w stanie płynnym kolor żółty lub zielonkawy. Po
skrystalizowaniu ma kolor
żółtopomarańczowy lub brunatny. Miód o wyraźnym zapachu
lipy. Ostry w
smaku z lekką goryczką.
Zastosowania lecznicze:
Działa antyseptycznie i uspokajająco, przeciwgorączkowo i
przeciwkaszlowo. Stosowany przy przeziębieniach, w stanach
niepokoju,
bezsenności.
Miód gryczany
wstanie płynnym kolor ciemnoherbaciany do brunatnego. Po
skrystalizowaniu
kolor
brązowy. Miód o silnym zapachu gryki, smak ostry lekko
piekący.
Zastosowania lecznicze:
Nieżyt górnych dróg oddechowych, schorzenia układu
krążenia na tle
miażdżycowym i nadciśnieniu. Zawartość magnezu czyni go
pomocnym
przy kuracji nowotworowej. Zalecany w stanach wyczerpania
nerwowego.
Pomocny przy zapaleniu opłucnej i leczeniu jaskry.
Miód malinowy
w stanie płynnym kolor żółtawy. Po skrystalizowaniu
żółtozłocisty. W smaku
łagodny lekko kwaskowaty o lekkim zapachu malin. Lubiany
przez dzieci.
Zastosowania lecznicze:
Przeziębienia i stany gorączkowe, działa napotnie, w
schorzeniach górnych
dróg oddechowych, nieżyt żołądka, niedokrwistość.
Przeciwmiażdżycowy.
Miód rzepakowy
w stanie płynnym kolor słomkowy. Po skrystalizowaniu biały
lub kremowy.
W
smaku bardzo słodki. Zapach kwitnącego rzepaku. Miód o
największej ilości
glukozy i aminokwasów.
Zastosowania lecznicze:
W chorobach serca, stanach zapalnych górnych dróg
oddechowych,
wątroby.
Miód spadziowy
w stanie płynnym szary, zielonkawy. Smak lekko żywiczny.
Po skrystalizowaniu
tworzą się grudki.
Zastosowania lecznicze:
Jest najbardziej zasobny w biopierwiastki, dekstyny oraz
dużo białka.
Stosowany przy anemii, zaburzeniach przemiany materii.
Leczy z
powodzeniem nieżyty górnych dróg oddechowych. Posiada
właściwości
przeciwrakowe, pomocny przy astmie i kamicy nerkowej.
Miód wielokwiatowy
w stanie płynnym kolor żółty. Po skrystalizowaniu kolor
jasnobrązowy.
Łagodny o woskowym zapachu. Może też posiadać różne barwy
i smak
uzależnione od rodzaju
oblatywanego kwiatu.
Zastosowania lecznicze:
Alergie, katar sienny, ogólnoleczniczy.
Miód wrzosowy w stanie
płynnym kolor ciemnobrunatny. Po skrystalizowaniu
pomarańczowy lub
ciemnobmnatny. Smak lekko gorzkawy, galaretowaty,
zapach
kwiatów wrzosu.
Zastosowania lecznicze:
Choroby przewodu moczowego, kamica nerkowa, prostata,
zapalenia jelit,
biegunki.
APITERAPIA - leczenie produktami pszczelimi
Lecznicze
spożywanie miodu
Spożywanie miodu rozpuszczonego w wodzie (1 łyżka na 1/2
szklanki wody
z wyprzedzeniem
10-12 godzin) zwiększa przyswajalność o 6 - 200 razy.
Praktycznie przygotowanie napoju robi się
wieczorem a spożywa rano przed
jedzeniem.
Dawkowanie.
Niemowlęta - 7 gramów dziennie, dzieci 2-6 lat -10-20
gramów dziennie, dzieci
6-12 lat - 30-50 gramów
dziennie, młodzież i dorośli 60-150 gramów dziennie.
Kuracja lecznicza trwa 2-3 miesiące. Należy ją
przeprowadzić na wiosnę i jesienią.
Przeciwwskazania:
Nadwrażliwość i nietolerancja ze strony przewodu
pokarmowego,
cukrzyca - (wyjątek stanowi miód akacjowy).
Opracowano na podstawie
literatury pszczelarskiej i medycznej.
Zbigniew Pęcak
W razie choroby skontaktuj się z lekarzem
i zastosuj do jego zaleceń.
W żadnym wypadku kuracja miodem nie zastępuje
kuracji zapisanej przez lekarza.