...małe co nieco o miodku...

Miód akacjowy
w stanie płynnym kolor bezbarwny lub jasno słomkowy, długo nie krystalizuje.
Stan skrystalizowany kolor jasnosłomkowy, kremowy. Miód o słabym zapachu
kwiatu akacji. Bardzo słodki, lubiany przez dzieci.
Zastosowania lecznicze:
Zaleca się diabetykom i małym dzieciom, ma odczyn zasadowy, pomocny
przy przeziębieniach i trudnościach trawiennych.

Miód lipowy
w stanie płynnym kolor żółty lub zielonkawy. Po skrystalizowaniu ma kolor
żółtopomarańczowy lub brunatny. Miód o wyraźnym zapachu lipy. Ostry w
smaku z lekką goryczką.

Zastosowania lecznicze:
Działa antyseptycznie i uspokajająco, przeciwgorączkowo i
przeciwkaszlowo. Stosowany przy przeziębieniach, w stanach niepokoju,
bezsenności.

Miód gryczany
wstanie płynnym kolor ciemnoherbaciany do brunatnego. Po skrystalizowaniu
kolor brązowy. Miód o silnym zapachu gryki, smak ostry lekko piekący.
Zastosowania lecznicze:
Nieżyt górnych dróg oddechowych, schorzenia układu krążenia na tle
miażdżycowym i nadciśnieniu. Zawartość magnezu czyni go pomocnym
przy kuracji nowotworowej. Zalecany w stanach wyczerpania nerwowego.
Pomocny przy zapaleniu opłucnej i leczeniu jaskry.

Miód malinowy
w stanie płynnym kolor żółtawy. Po skrystalizowaniu żółtozłocisty. W smaku
łagodny lekko kwaskowaty o lekkim zapachu malin. Lubiany przez dzieci.
Zastosowania lecznicze:
Przeziębienia i stany gorączkowe, działa napotnie, w schorzeniach górnych
dróg oddechowych, nieżyt żołądka, niedokrwistość. Przeciwmiażdżycowy.

Miód rzepakowy
w stanie płynnym kolor słomkowy. Po skrystalizowaniu biały lub kremowy.
W smaku bardzo słodki. Zapach kwitnącego rzepaku. Miód o największej ilości
glukozy i aminokwasów.

Zastosowania lecznicze:
W chorobach serca, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych,
wątroby.

Miód spadziowy
w stanie płynnym szary, zielonkawy. Smak lekko żywiczny. Po skrystalizowaniu
tworzą się grudki.
Zastosowania lecznicze:
Jest najbardziej zasobny w biopierwiastki, dekstyny oraz dużo białka.
Stosowany przy anemii, zaburzeniach przemiany materii. Leczy z
powodzeniem nieżyty górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości
przeciwrakowe, pomocny przy astmie i kamicy nerkowej.

Miód wielokwiatowy
w stanie płynnym kolor żółty. Po skrystalizowaniu kolor jasnobrązowy.
Łagodny o woskowym zapachu. Może też posiadać różne barwy i smak
uzależnione od rodzaju oblatywanego kwiatu.
Zastosowania lecznicze:
Alergie, katar sienny, ogólnoleczniczy.

Miód wrzosowy w stanie płynnym kolor ciemnobrunatny. Po skrystalizowaniu
pomarańczowy lub ciemnobmnatny. Smak lekko gorzkawy, galaretowaty,
zapach kwiatów wrzosu.

Zastosowania lecznicze:
Choroby przewodu moczowego, kamica nerkowa, prostata, zapalenia jelit,
biegunki.


APITERAPIA - leczenie produktami pszczelimi

Lecznicze spożywanie miodu
Spożywanie miodu rozpuszczonego w wodzie (1 łyżka na 1/2 szklanki wody
z wyprzedzeniem 10-12 godzin) zwiększa przyswajalność o 6 - 200 razy.
Praktycznie przygotowanie napoju robi się wieczorem a spożywa rano przed
jedzeniem.


Dawkowanie.
Niemowlęta - 7 gramów dziennie, dzieci 2-6 lat -10-20 gramów dziennie, dzieci
6-12 lat - 30-50 gramów dziennie, młodzież i dorośli 60-150 gramów dziennie.
Kuracja lecznicza trwa 2-3 miesiące. Należy ją przeprowadzić na wiosnę i jesienią.

Przeciwwskazania:
Nadwrażliwość i nietolerancja ze strony przewodu pokarmowego,
cukrzyca - (wyjątek stanowi miód akacjowy).

 

Opracowano na podstawie literatury pszczelarskiej i medycznej.
Zbigniew Pęcak

Opis właściwości miodu ma charakter wyłącznie informacyjny.

W razie choroby skontaktuj się z lekarzem i zastosuj do jego zaleceń.
W żadnym wypadku kuracja miodem nie zastępuje kuracji zapisanej przez lekarza.

 
         Zamów miód    
 
Powrót do strony głównej